Luodonkylä sijaitsee noin kilometrin päässä Luvian kunnan keskustasta ja noin 20 kilometrin päässä Porista. Kylä rajoittuu lännessä mereen ja Luvian saaristoon, pohjoisessa Sassilanjuopaan ja etelä - itäsuunnassa Harjajuopaan. Kylä ei maantieteellisesti muodosta mitään yhtenäistä kokonaisuutta vaan kylän asutus on pääasiassa sijoittunut kylää halkovien kolmen tien, Kuivalahdentien, Laitakaritien ja Käenpesäntien varsille. Oma lukunsa ovat kesäasukkaat, jotka sijoittuneet Luodonkylän merenrannalle. Maantieteellinen hajautuminen ja kirkonkylän läheisyys ovat aikojen kuluessa aiheuttaneet sen, että kylää ei ole aina mielletty yhtenäiseksi kyläksi. Sitä on pidetty joko kirkonkylän osana tai kolmen eri tien varrella sijaitsevina, erillisinä asutuskeskittyminä.
Kuitenkin nyt jo 25 vuotta jatkuneen aktiivisen kylätoiminnan ansiosta Luodonkylä on jo pitkään tunnettu ja tunnustettu itsenäiseksi, yhtenäiseksi ja aktiivisesti aluettaan kehittäväksi kyläksi.
Luodonkylä liittyy kiinteästi Luvianlahden maisemakokonaisuuteen. Kylän asutus noudattelee vanhan rantaviivan metsäreunavyöhykettä jääden sen sisälle. Säilyneet metsäsaarekkeet ovat entisiä saaria, muun muassa Vartholmi ja Hutsaari.Luodonkylä liittyy kiinteästi Luvianlahden maisemakokonaisuuteen. Kylän asutus noudattelee vanhan rantaviivan metsäreunavyöhykettä jääden sen sisälle. Säilyneet metsäsaarekkeet ovat entisiä saaria, muun muassa Vartholmi ja Hutsaari.
Asutuksen taustalla kasvaa havupuuvaltaista metsää. Pihapiirien yhteydessä on runsaasti istutettuja vaahteroita, koivuja ja sireenipensaita sekä muuta perinteistä puutarhakasvillisuutta. Alavaa peltoaukeaa lukuun ottamatta maaperä on yleensä kivikkoista moreenimaata, joka soveltuu hyvin rakentamiseen.
Kylän alueella sijaitsee Laitakari, joka on maankuulu virkistyspaikka. Laitakari on kaljaasi Ihanan kotisatama. Siellä on myös ravintola-, pub- ja kahvilapalveluja. Lisäksi Laitakarissa on veneilijöille venepaikkoja sekä vierasvenesatama. Uimaranta ja sen yhteydessä toimiva sauna/kahvilarakennus palvelee kesä- ja talviuimareita. Laitakarissa on myös tanssilava, jossa tanssitaan kesälauantaisin. Eri yhteisöt järjestävät Laitakarissa suuriakin yleisötapahtumia niin talvi- kuin kesäaikana. Erityisesti kesäaikana Laitakari sykkii elämää ja liikenne on vilkasta ahtaalla Laitakarintiellä. Veneilijät lähtevät Laitakarista huviloille, veneretkille ja kalaan. Lisäksi on mahdollisuus risteilypalveluihin, joko Kaljaasi Ihanalla tai muilla moottorialuksilla.
Luodonkylän kyläyhdistys ry:n tarkoituksena on luoda asukkailleen entistäkin viihtyisämpi asumisympäristö ja toimia kylän asukkaitten edunvalvojana yhteisissä asioissa kunnan ja muiden kylää koskettavien toimijoiden suuntaan. Kylän historiasta voit lukea osoitteesta www.luodonkyla.fi.
Vakituisia asukkaita kylällä on runsaat kolmesataa ja loma-asukkaita huomattava määrä. Kylä kiinnostaa erityisesti lapsiperheitä. Niin uudet kuin vanhatkin asukkaat ovat tervetulleita mukaan kylätoimintaan.
Luvian Luodonkylän kylätoimikunta, nykyään kyläyhdistys, perustettiin 6.10.1989 ja siitä lähtien kylässä on ollut säännöllistä kylätoimintaa. Kyläyhdistys pitää vuosittain kaksi kokousta; syys- ja kevätkokouksen. Kylätiedote ilmestyy kyläläisten postilaatikoihin useita kertoja vuodessa. Lisäksi Kylän ilmoitustaululla kerrotaan kylän tapahtumista.
Suosituin kylätapahtuma on Juhannussalon pystytys tapahtuma-aukiolle juhannuksen aatonaattoiltana. Perinteisiä tapahtumia ovat myös laskiaisrieha, kuutamoluistelu Laitakarin jäällä yhdessä Luvian kunnan kanssa sekä vapun vietto Kuljulla. Tapahtuma-aukiolla vietetään myös perinteisiä tapahtumia, kuten joulukuusen pystytys adventin aattona, joulurauhan julistus jouluaatonaaton iltana sekä uudenvuodenvastaanotto. Lisäksi vuoden mittaan on myös lukuisia muita tapahtumia, jotka vaihtelevat vuosittain.
Kuljun alue on edellisen kyläsuunnitelmakauden aikana saatettu Leader-tukien avulla toimivaan kuntoon. Sinne on rakennettu laavu ja sen yhteyteen käymälä ja polttopuiden varasto. Lisäksi on kunnostettu lasten leikkikenttä, lentopallokenttä ja perattu laavun vieressä oleva lampi. Me kutsumme lampea Kuljuksi. Kulju toimii talvella luistinratana. Sen vieressä on talvisin lasten pulkkamäki.
Toimivaa yhteistyötä tehdään Luvian kunnan ja Laitakarin toimijoiden ja muiden Luvian kyläyhdistysten kanssa.Toimivaa yhteistyötä tehdään Luvian kunnan ja Laitakarin toimijoiden ja muiden Luvian kyläyhdistysten kanssa.
kesän päätapahtuma Juhannussalon pystytys
Hyvät puolet
|
Harmit
|
Haaveet
|
Huolet
|
Vapun viettoa Kuljun alueella
Tämä kyläsuunnitelma on päivitetty lyhennettynä edellisestä kyläsuunnitelmasta vuosiksi 2006–2013. Kyläsuunnitelma 2006-2013, sekä syksyllä 2014 järjestetettyyn kyläiltaan liittyät asiakirjat ovat ladattavissa allaolevista linkeistä.